Флотационната капсула и научните изследвания: Пътят към психично и физическо благополучие

Публикувано на 27.05.2023 15:32
Изследванията относно флотационната капсула, известна още като депривационната капсула или флотационен танк, все още са в ранния си етап, но вече се доказва, че тя може да има положителни ефекти върху психичното и физическото здраве. Тук ви представяме някои научни изследвания, които се фокусират върху предимствата на депривационната капсула:

  1. Ефекти върху стреса и тревожността: Изследване, публикувано в "Biological Psychology" през 2018 г., показа, че сесиите в депривационната капсула водят до значително намаление на нивата на стрес и тревожност у участниците. Това е свързано с намаляване на нивата на кортизол, хормонът на стреса, и повишена активност на хормоните, отговарящи за позитивното настроение.
  2. Подобрено настроение и благосъстояние: В експериментално изследване, публикувано в "PLOS One" през 2016 г., участниците, които редовно използват депривационна капсула, показват по-високи нива на настроение, повишено самочувствие и усещане за благосъстояние.
  3. Улесняване на съня: Редица изследвания са показали, че ползването на депривационна капсула преди лягане може да подобри качеството на съня. Едно такова изследване, публикувано в "Journal of Clinical Psychology" през 2018 г., показва, че флотационната терапия е асоциирана с по-бързо заспиване и повишена ефективност на съня.
  4. Намаляване на хроничната болка: Изследвания показват, че флотационната терапия може да помогне за облекчаване на хронични болки, включително фибромиалгия и болки в гърба. Едно проучване, публикувано в "Pain Research and Management" през 2012 г , сравнява ефектите на депривационната капсула с други методи за облекчаване на хронична болка и открива значително намаляване на болката при участниците след сесии във флотационна капсула.

  5. Подобрена способност за съсредоточаване и когнитивни функции: Изследванията се фокусират и върху влиянието на депривационната капсула върху когнитивните функции и способността за съсредоточаване. Публикувано изследване в списание "Psychology of Consciousness: Theory, Research, and Practice" през 2018 г. показа, че сесиите в депривационната капсула подобряват когнитивните способности, включително паметта и реакционните времена.
» Към списъка
Запази час